Nye danske højttalere

Danmark er en nation af stolte højttalerfabrikanter, vi nævner her i vilkårlig rækkefølge: Dynaudio, Dali og nu også Dissing, eller nærmere betegnet LydByDissing. Den unge ingeniør Tue Dissing barsler her med hans version af en on wall højttaler, for som han mener er der mangel på højttalere, som nemt kan integreres i moderne skandinaviske hjem - og samtidig lyde godt!

Vi har tidligere på året lyttet til en prototype af hans højttalere som er et virkelig spændende bekendtskab. Du kan selv møde konstruktøren og høre hans spændende on wall højttalere på Hifi&Surround messen på Hilton Hotel i København den 25/26 oktober. 

 

Han skriver selv: "Jeg har altid gået med en højtalerbygger i maven og har bygget højttalere næsten lige så længe jeg kan huske tilbage. Med min seneste højttaler mener jeg at jeg har nået et niveau der er værd at dele med andre :-) Virksomheden er startet i september, og alt salg sker online. Alle ordrer vil være built-to-order. Det sikrer at alle kunder får lige præcis det de gerne vil have."

 

Der er tale om en to-vejs (TMM) konstruktion med enheder fra tyske Visaton. Diskanten er en 1" dome diskant med keramisk membran, og bas-mellemtoneenhederne er 5" alu-membran. Der er tale om en specialmodel der udmærker sig ved højere følsomhed i den øverste mellemtone.

Højttaleren har en frekvensgang fra 70-20.000Hz ±3dB og er meget lineær (se billede nedenfor) og har en følsomhed på 91dB. Det er med fuldt overlæg at den ikke spiller under 70Hz, da det vil gøre en placering på væggen ganske vanskelig, rent akustisk. Delefilteret er af 4. ordens typen, og der krydses ved 2kHz. Der er arbejdet meget med at få en lineær frekvensgang og samtidig bevare en høj følsomhed.

Der er kun brugt luftspoler, MOX modstande og foliekondensatorer (de er meget store!) i filteret. Kabinettet er foret med fåreuld.

 

Alle højttalere bliver bygget i hånden af møbelsnedkere, som står for forarbejdningen af træet samt kabinettets finish. Enheder og filterkomponenter bliver først monteret i højttalere, når snedkerne er helt færdige og tilfredse. Der er udelukkende brugt træ fra Danmark: ask, eg og valnød.

 

www.lydbydissing.com

 

 

NOMONO