Tænk aktivt

Elacs nye aktive højttalere tager firmaets fine lyd til nye højder.

 

Af Sven Bilén

 

Tyske Elac er en af de store højttalerproducenter, og de har arbejdet længe på at udvikle en aktiv løsning, der kunne leve op til deres kvalitetskriterier, både hvad angår lydkvalitet, holdbarhed og funktion. Det er blevet til klasse AB forstærkning med switch-mode strømforsyning og en sender/modtager af samme type som den, der anvendes af Dynaudio. Højttalerne kan dog også drives med både balancerede og ubalancerede kabler.

De to modeller, der indtil videre findes i Elacs Air-X-serie, er baseret på tilsvarende modeller i den kritikerroste passive 400-serie. Vi har i andre tests været inde på, at 400-serien er rasende flotte højttalere med virkelig fin byggekvalitet, og de aktuelle modeller er bestemt ingen undtagelse. Klasse!

 

Roligt og selvfølgeligt

Elac Air-X 407 spiller med en ro og en selvfølge, som man straks lægger mærke til. Det er lidt, som om de siger: Kom bare med din musik, så ordner vi resten.

Ligesom på den passive model er diskanten super opløst, men med den aktive løsning er der endnu bedre kontrol. Hvor den passive version med visse forstærker/kabel-kombinationer nogle gange kan blive lidt overtydelig i diskanten, er den aktive model mere konsekvent med hensyn til, hvordan diskanten opfører sig. En naturlig konsekvens af, at matchet mellem forstærkere og højttaler-elementer er så godt, som det kan blive.

Den passive model har fin krop i lyden og en distinkt bas, men her er der endnu mere kød på. Igen er det den gode kontrol, der sætter sit præg. Man kan måske indvende, at det nogle gange virker næsten lidt for kontrolleret; det er ikke voldsomt spræl, der kendetegner Air-X 407. Men det betyder ikke, at de er kedelige, langtfra. Det er en nydelse at høre musik med disse højttalere.

Trådløst eller kablet? Koblet med XLR-kabler til en forforstærker bliver det lidt klarere, lidt mere distinkt og med lidt mere dynamisk headroom. Det er ikke så overraskende. Men i betragtning af at man får et helt anlæg med Air-X løsningen, er gengivelsen med den trådløse boks rasende god.

Højttalerne gør ganske enkelt et kanon stykke arbejde.

 

Konklusion

Der er flere fordele ved aktive højttalere, og det demonstrerer Elac Air-X 407 på bedste vis. De har en fantastisk kontrol over hele registeret, og opløsningen er fremragende. En dyb, distinkt bas sammen med en stor og lækker baggrund gør det til herlige højttalere at lytte til.

At det også er et helt anlæg med et minimalt antal enheder, gør det endnu bedre – og gør det lettere at passe dem ind i et moderne hjem. Her får man en helstøbt, optimeret løsning, der desuden er virkelig flot. Anbefales!

 

Dette er en kortversion af en artikel lavet i samarbeje med vår samarbejdspartner Lyd&Billede. Den fulde artikel kan du læse her.

 

Elac Air-X 407

37.150 kroner,

basestation 3.000 kroner

www.sas-audio.dk

 

 

 

Elac Air-X 407 aktive gulvhøjttalere

3-vejs gulvstående aktive højttalere med basrefleks

1 x  JET V diskant-element

2 x 150 mm AS-XR bas/mellemtone-element

Frekvensområde 28 Hz – 30 kHz

Delingsfrekvenser 450 og 2550 Hz

Klasse AB forstærkere på i alt 225 W

Mål 1038 x 260 x 300 mm

Vægt 20,9 kg

 

Plus:

Den aktive løsning giver en fantastisk kontrol over hele registeret. Opløsningen er ypperlig, og det fine diskant-element får optimale betingelser for at yde sit allerbedste. Bassen er dyb og distinkt. Lyden er stor, og baggrunden ren og sort. 

 

Minus:

Afslørende højttalere, der også gør det tydeligt, hvis indspilningen er ikke så vellykket. Den kontrollerede gengivelse kan indimellem virke lidt for kontrolleret. Aktive betyder ikke helt trådløse – der skal strøm til.

 

 

 

NOMONO