Super!

Kan en lille hovedtelefonsforstærker virkelig gøre så stor en forskel?
Sagtens, siger man fra norske Hegel!

 

Af Sven Bilén

 

Hegel har kæphøjt besluttet, at kalde deres lille hovedtelefonsforstærker for Super. Og det er heller ikke nogen traditionel konstruktion. Den kan kun én ting, kun én. Til gengæld så lidt desto bedre.

I den ene ende sidder et mikro-USB stik og i den anden ende et mini-jack til hovedtelefoner. Forstærkeren er således designet, så den kan tilsluttes en computer.

Men en computer har allerede en hovedtelefonudgang, siger du måske, en der jo virker fint. Ja, tror du det, er der tids nok for dig at prøve Super .

Super er en lille ting, kun lidt større end en tændstikæske. Den er helt i aluminium og tilsyneladende indbrudssikker. Jeg er derfor ikke bekendt med, hvad der sidder i. Men Bent Holter , som konstruerer Hegels produkter, er en snedig mand, der har bygget mange særdeles velspillende enheder. Derfor forventede jeg på forhånd, at den lille metalkasse ville være i stand til at opnå noget ekstraordinært. Ellers ville det næppe give mening, at frigive det lille apparat, som kun kan én enkelt ting, for over 2000 kr

 

Fra computeren

Den første forhindring var, at man var nødt til at bruge et mikro-USB kabel. Blandt mine mange kilo assorterede kabler, havde jeg faktisk ikke sådan en. Det er den nyeste version af USB-stik. Det betyder også, at der ikke er så mange specialkabler fra de førende kabelproducenter. Derfor må du klare dig med et standardkabel for en hund, hvilket samtidig betyder, at jeg har ikke været i stand til at kontrollere, om forskellige kabler betød nogen forskel i lyd.

Udstyret med et mikro-USB kabel, en MacBook Pro og en flok hovedtelefoner, både on- og in- ear, gik jeg igang med at lytte fra computerens hovedtelefonudgang. Den udgang, der allerede sidder i en MacBook Pro, hører ikke til blandt de dårligere, hvilket gør det endnu mere spændende med denne form for test. Hovedtelefonudgangen er typisk noget, der ikke prioriteres særlig højt på computere, især på mange Windows-baserede computere . Når prisen er en stor faktor i konkurrencen, er dette et typisk sted, hvor producenterne kan tage smutveje.

Fra hovedtelefonudgangen lyder det okay, men ikke mere. Flere af hovedtelefonerne er lidt skuffende, efter at jeg tidligere har hørt dem spille direkte fra min normale hovedtelefonsforstærker, der allerede sidder koblet til mit hifi-system. Flere af hovedtelefonerne lyder klart bedre, når man spiller dem fra en iPhone.

Jeg benyttede lejligheden til også at prøve fra en af ​​mine lidt forældede Windows laptops. Det var på ingen måde nogen fordel. Det lød endnu mere kedeligt og desuden lidt grumset. Og det er sådan de fleste lytter med hovedtelefoner, nemlig fra deres pc. Men heldigvis er der nu noget at gøre ved det!

 

 

Super

Super sluttes til en af ​​computerens USB-porte, og på en Mac går du simpelthen ind og vælger, at lyden går direkte til den, mens computeren ser den med det samme. Fordelen ved en Mac her er, at du ikke har Windows Media Player til at gå og rode med lyden. Man kan godt komme uden om forbi Windows Media Player, men ikke uden problemer.

Og se, nu sker der noget. Lydkvaliteten er simpelthen rystende meget bedre, og du får en helt anden oplevelse af den musik, du har liggende på din computer. Lyden er renere, klarere og meget mere detaljeret. Det er som om musiksignalet vaskes rent på vejen og pludselig dukker op i al sin oprindelige pragt .

Et par af de hovedtelefoner, jeg prøvede med, havde virkelig godt af dette. Især forvandlede Creative Aurvana Live2 sig til, at være rigtig god og gav en helt anden oplevelse end fra computerens hovedtelefonstik . Mine B&W P5 kunne vise de kvaliteter den har, og bød på en gengivelse med rigtig flot harmoni på tværs af hele spektret. Det er som om Hegel Super strækker  frekvensområdet ud i begge ender og åbner op for alle de detaljer, der er med til at give musikken karakter, krop og sjæl .

Min Jays a- fem får endnu et hak op i sin i forvejen fremragende gengivelse og det hele sætter nærmest en ny standard for, hvad du kan få ud med in-ear hovedtelefoner på din computer.

 

Konklusion

Det er renheden, der er det mest slående, og det at man nærmest får en oktav ekstra ved hver ende af frekvensområdet. Det er rasende godt det her. Og nemmere kan det vel næsten ikke være - ingen kontakter, ingen knapper og intet rod.

Er det  over 2000 kr værd? Ja , absolut. Hvis du lytter med hovedtelefoner fra en computer er det nærmest et must. Stor ros til Hegel!

 

 

 

Hegel Super USB hovedtelefonforstærker

2.195 kr

www.radioactiv.dk

 

 

Opgivne data:

 

Digital indgang: USB micro 

Udgang: mini-jack (analog) + optisk mini-jack (digital) 

USB interface: op til 24 bit / 96 kHz, plug & play 

Støjniveau: -140dB 

Udgangsimpedans: Under 1 ohm

Mål: 1,6 cm x 4,1 cm x 8,2 cm (HxBxD)

NOMONO