Sort Füt 

Fødder eller spikes under højttaleren påvirker lyden.

Nordost har kommet med den hidintil bedste vi prøvet.


Af Sven Bilén

 

 

Nej, nu må de holde op, er næsten det første, du tænker, når Nordost kommer med et nyt produkt. Sort Füt, herrejemine. Men det er ikke det værste navn, de har på deres produkter. En hedder QK1 - det er komplet umulig på svensk. Og begge deres rejse repræsentanter er skandinaver. Er der ingen, der siger stop, tænk igen og tænk rigtigt ...

 

Foden er vigtig

Når det er sagt, er vi her på nomono tæmmelig begejstret for mange af Nordosts produkter. Det har vi ikke engang prøvet at holde hemmelig. Der kommer også meget snart en test på deres V2 kabel-serie, som er noget ganske særligt.

Denne test handler imidlertid om noget helt andet. Sort Füt er en mekanisk resonanskontrol i form af en apparatfod. Hensigten er at den skal erstatte spikes og dens lignende og forbedre ydeevnen i stativer og højttalere.

Hvad den gør, er at fjerne vibrationer fra den energi, der frigives, når en enhed skaber lyd.

Det er en firedelt konstruktion med en højdejusterbar del, der er adskilt fra den kon der er i kontakt med underlaget gennem tre keramiske kugler der minimerer kontaktfladen.

Resultatet skal ifølge Nordost være mindre intermodulationsforvrængning, mere fokus på muskinformation og flere detaljer, der vil hjælpe dit system til at opnå den dynamik, som det faktisk er i stand til.

Sort Füt kan købes separat eller i Premium fourpack med gevind, justeringsværktøj, vaterpas og lasertmåler.

 

 

Javel, ja!

De er rasende dyre, disse fødder. Men resultatet er også derefter. Jeg har prøvet dem på mine Wilson Sophia 3 højttalere, hvor de har erstattet Wilsons egne ikke heller helt så billige spikes, at dømme efter, hvordan de ser ud. Wilsons spikes er meget flot lavet og forarbejdet.

Hvis jeg havde været højttalerproducent med produkter af en kaliber, der står i mål med priserne på Sort Füt, havde jeg dog sprunget en egen produktion af fødder over. Istedet for havde jeg købt Sort Füt og leveret dem sammen med højttaleren. Så meget bedre er de.

Den første ting, du noterer er "hvad skedte egentlig der? Hvordan kan forskellen være så stor?" Jo, det sker virkelig meget med lyden. Sort Füt De graver frem yderligere en stor grad af kvalitet fra højttaleren. De går subjektivt dybere, det lyder renere, her er flere detaljer og dynamik, og vigtigst, alt lyder mere naturligt. Det er et bedre flow i gengivelsen, der simpelthen får en ekstra dimension af kvalitet, det hele bliver mere subtilt og meget mere indlysende rigtig.

Lydbilledet bliver mere stabil, der er bedre plads for de forskellige detaljer og en klarere fornemmelse for transientopstarter og nuancer. Det er ikke småting, tro mig.

 

Konklusion

Hvis du har højttalere eller rack, der allerede koster en herregård er Sort Füt procentuelt set ikke så dyrt for en opgradering, der virkelig gør en forskel. For andre er det en mere en pebret investering. Men der er ingen tvivl om, at der er forskelle på hvor gode forskellige fødder er. Sort Füt er de bedste højttalerfødder jeg prøvet, de som gjordt absolut mest godt for lyden!

Det er næsten, at jeg vil sige, at det er en god pris/ydelsesforhold, men billigt er det jo ikke... Skal apparatfødder virkelig koste så meget? Det må vel findes grænser? Dog, når du er oppe der hvor englene synger og har anlægget til det, så er det et produkt man er meget tilbageholdende med at aflevere tilbage efter endt test...

 

 

Nordost Sort Füt

2.499 kr/stk

www.sas-audio.dk

 

 

NOMONO