Rotel på nettet - igen!

Af Sven Bilén

 

Da jeg for ikke så lang tid siden testede Rotel RCX-1500 skrev jeg, at Rotel er et 40 år gammel familjeejet firma. Forkert. Rotel har faktisk 50 års jubilæum i år. Det har den danske importør, SAS-Audio valgt at fejre med et kampagnetilbud, Byt til Nyt på medieafspilleren RT-09 - aflevér din gamle tuner og få en større rabat på den moderne alt-i-et tuner RT-09.

Internet rules, OK

Vores testobjekt, RT0-9 er i grove træk en RCX-1500 uden cd-afspiller og forstærker. Det er en FM tuner, som vi kender dem fra gamle dage og det er en DAB (som kan opgraderes til DAB+) tuner, hvilket formentlig skal ses som en indrømmelse til det britiske marked, som går vældigt op i den slags. Jeg kan ikke rigtigt se fidusen med det, idet alle tænkelige stationer af alle slags nu kan høres via nettet. Rotel har indbygget et Reciva netmodul, som vel nærmest er en slags industristandard med over 15.000 traditionelle radiokanaler eller "listen to more then 50.000 radio streams", som de selv udtrykker det. Det er ret så mange er det, så man sidder ikke sådan lige og synes man savner udvalg.

Og her vil jeg lige tilføje, at for os nysgerrige musikinteressede er netradio en fantastisk indgangsport til nye påvirkninger, ny spændende musik, nye genrer og ikke mindst interessante kunstnere. De "musikstationer" man kan finde på vores breddegrader, og da især de kommercielle stationer, henvises jo oftest til at følge den laveste fællesnævner, og overspiller stort set al den mainstream popmusik der er, så man bliver helt træt af det. Desuden virker det som om de fleste af værterne er valgt ud fra temmelig uigennemskuelige kriterier - kundskab om musik og at kunne sin rockhistorie (eller bare at have en anelse om, at der findes en sådan) virker ikke til at være et af dem. Nå, slut med at være grumpy old man...

Sammen med apparatet følger en dongle (en lille dims til det trådløse netværk, som man kobler til på bagsiden) som betyder, at alt hvad du behøver gøre ved første opstart, er at skrive dit kodeord eller -nøgle til netværket ind. Man kan også køre med kablet netværk hvis man vil; så bruger man en anden medfølgende dongle. I mit i og for sig ret kompetente interne trådløse netværk var jeg ude for et par gange, at radioen lukkede ned for at buffe signalet, men som altid kommer det an på, hvad der fungerer bedst hjemme hos dig.
Men den spiller jo ikke kun radio. Hvis du har musik på en USB-nøgle, en ekstern harddisk, en computer (her er du dog pisket til at spille via Windows Media Player 11 eller 12) eller en NAS (netværksserver) er det ikke noget problem at spille den. Min NAS fandt den med det sammen som en UPnP enhed og jeg kunne straks gå i gang med at streame.

 

iPod/iPhone

Naturligtvis kan du spille musik via en iPod/iPhone. Hvis du kobler din iPhone ind via USB-indgangen bruger du det digitale udgangssignal fra den, og Rotel tager sig af d/a converteringen. Det med det digitale gælder alle USB klasse 2 apparater man kobler til. Den DAC, der sidder i RT-09 er fra Wolfson - 24bit/192kHz - og den lyder rigtig godt. På bagsiden finder man desuden både coaxial og optisk indgang hvis man har behov for at bruge DAC'en til noget andet. Man kan eksempelvis koble sin cd-afspiller til den; er den af den "moderate" type op til omkring de tre tusind kroner eller lidt mere, er der meget store chancer for at den kommer til at lyde klart bedre via Rotel'en.

iPod'en/iPhone'en bliver selvfølgelig opladet mens den er koblet ind. Fjernbetjeningen kan styre dit i-apparat og informationer om numre osv bliver vist i displayet. Når vi nu er inde på fjernbetjeningen, er det den samme som hører til RCX-1500. Jeg var ikke specielt vild med den da jeg testede den, men efter på det seneste at have prøvet nogle forskellige betjeninger i prisklasser der ligner, er min kritik blevet noget mildere. Eller også er det bare sådan, at fjernbetjeninger til maskineri i overkommelige prisklasser bliver værre og værre... Hvorom alting er; den fungerede og jeg har kun bandet ganske lidt over den denne gang.

Men, du skal altså ikke, lige som jeg gør, ligge inde med helt op til 3 TB musik på din server, det bliver i længden helt enkelt for besværligt at prøve at finde numrene via fjernbetjeningen. Det går dog glimrende med mere moderate samlinger. Jeg prøvede at finde en app til iPad, men det virker ikke som om Rotel har sådan én. Måske burde de have en? Hermed gives den gode idé i hvert fald helt gratis videre til Rotel!

Lyden?

Fronten er pæn og stilren, skrev jeg om den sølvfarvede RXC-1500. RT-09 har jeg haft i sort, hvilket har betydet at jeg har måttet bruge en lommelygte for at finde ud af, hvad de forskellige knapper skulle bruges til. Man kan betjene alle funktioner fra apparatets front, men den tekst, der fortæller hvad knapperne kan, er så diskret at det ikke engang i dagslys er muligt at tyde.

Displayet har fire rækker med blågrøn matrixtekst; informationerne scroller gennem displayet og er let at læse selv på afstand, og de informationer man får er rigelige.

Når talen går på hvordan den lyder, ja så lyder den forvirrende meget lige som RCX-1500 - det hænger nok sammen med, at det stort set er den samme DAC, der sidder i den. Og til prisen spiller den helt enkelt udmærket. Hvis vi skal sammenligne med separate, dedikerede DAC's i samme prisklasse, er spændvidden der så stor, at det er en smule tricky at lave en generel sammenligning. Men hvis man nu havde taget DAC'en ud af maskinen og lavet en separat DAC ud af den, var det apparat næppe blevet mærkbart billigere end hele RT-09. Med andre ord er kvaliteten af gengivelsen glimrende. Når man tænker på, hvor mange forskellige formater og kvaliteter den skal kunne få det bedste ud af, har Rotel med sin 24/192 Wolfson fundet en både god, fleksibel og prisværdig løsning.

Kvalitet og performance

RT-09 er en fleksibel medieafspiller som kan det den skal kunne og lidt til. Kvaliteten er glimrende, Rotel er jo kendt for deres no-nonsense princip og det gælder også her. Den er let at bruge og det er enkelt at få den til at samarbejde med sit netværk og eksempelvis en NAS.

Radiodelen synes jeg måske er en anelse overflødig når den nu kan afspille alverdens netradio, men når det er sagt, har jeg intet at indvende mod kvaliteten af den radiodel, der sidder i den - hvis du skulle have behov for at bruge den til dét.

Det er svært at være negativ over for et produkt som dette. Naturligvis er der småting, men i det hele taget er Rotel RT-09 et vellydende, velfungerende, fleksibelt produkt, og fungerer som en enkel måde at få samlet sine digitale musikkilder og overført dem til sit anlæg.

Godt gået. 

Rotel RT-09

7.195 kr

Kampagnetilbud - se her

 

www.sas-audio.dk

www.rotel.com

 

 

 

NOMONO