På nettet med Rotel

Af Sven Bilén

Rotel er et 40 år gammelt familieforetagende, som stadig kan hævde at de fremstiller deres produkter på egne fabrikker - godt nok i Kina selvfølgelig, men det er stadig deres egne. Hovedkontoret ligger i Japan.
Firmaet er kendt for deres no-nonsense filosofi og holder sig til at fremstille produkter som gør det de skal uden en masse unødige gimmicks eller leflen for publikum, og konceptet er blevet brugt med stor succes gennem alle årene. Men det bliver der ændret på nu i kraft af det nye alt-i-et apparat, RCX-1500.
Eller bliver der nu også det?

På nettet

RCX-1500 er det første produkt af sin art fra Rotel, men der er kommet og der kommer endnu flere varianter, som bygger på det samme koncept. RCX-1500 er en kombineret forstærker og cd-afspiller (som også spiller mp3), men den kan meget mere end det. Der er også en FM radio (som både er følsom og velfungerende), en DAB (og DAB+) tuner (der følger en antenne med), en Internet Radio afspiller og derudover klarer den både USB og iPod digital streaming - og så kan den oven i købet streame musik fra en UPnP server.
Sammen med apparatet følger der en dongle (en lille dims til det trådløse netværk som skal kobles til på bagsiden af apparatet), som betyder, at alt hvad du behøver at gøre for at komme i gang er at taste din netværksnøgle ind - kodeordet, forstås. Derudover kan man køre med et netværk med kabler via en anden medfølgende dongle.
Hos Rotel mener man at Internet Radio er fremtiden. På verdensplan er det som regel stadig de ret dårlige kodeks, stationerne som regel bruger. AAC (128 kbps) er som regel standarden, men hos Rotel er man overbeviste om at Internet Radio bliver det system, som af alle de digitale radiosystemer i fremtiden kommer til at tilbyde den bedste lydkvalitet. Rotel benytter et Reciva internetmodul til at hente radiostationerne ned, en både gennemprøvet og velfungerende løsning og hver gang man kobler maskinen op på nettet, opdaterer den også stationsoplysningerne fra Reciva. Det tager ikke mange øjeblikke. Der skulle være rundt regnet 15.000 stationer tilgængelige på nettet - jeg har ikke talt dem, men det er i hvert fald mange.
Hvis du har slukket maskinen mens du har hørt internetradio, går der rundt regnet 50 sekunder fra du tænder maskinen til radiostationen spiller igen. Men det er altså kun hvis der er tale om at du har ladet den stå i Power normal, som de nye EU-normer kræver man skal kunne. Hvis du har ladet den stå helt tændt - og bruge løs af energien - er det ikke nødvendigt at starte nettet op igen og så går alting meget hurtigere.

iPod/iPhone

Nu om dage er det nærmest industristandard for apparater af denne slags, at de kan spille musik via en iPod/iPhone. Det interessante her er, at du kobler din iPhone ind via USB-indgangen, så musikken bliver overført til Rotel-maskinen digitalt og altså bruger dennes DAC's (som i øvrigt er fra Wolfson) til konverteringen. Ifølge Rotel skulle det medføre en klart bedre lydkvalitet og vi er tilbøjelige til at give dem ret her. Den DAC der sidder i RCX-1500 er nemlig af glimrende kvalitet.
Det er for eksempel også muligt at spille musik, man har liggende på en USB-nøgle gennem USB-indgangen. I med nøglen, vælg USB, og nu kan du gå direkte ind og vælge hvad det er du vil spille. Alle informationer kan ses i displayet, hvor de hakkende ruller frem.
Hvis man til overflod skulle vælge at bruge et kontrolsystem af Crestron eller AMX typen, ja så bliver tracks og information om radiostationerne sendt direkte til fjernbetjeningen.
Og ja, din iPod/iPhone bliver også opladet mens de er koblet ind. Og ja, fjernbetjeningen kan også styre dine i-apparater - og informationer om numre osv bliver gemt i displayet. Alt sammen virker særdelels overbevisende.

 

Manualen

Hvis vi nu skal tage fat i de negative ting er der egentlig ikke specielt meget man kan klage over, men på et enkelt punkt er der unægteligt muligheder for forbedring - og det skulle være muligt uden de store anstrengelser fra Rotel. Det handler om manualen. Mit eksemplar ankom uden manual og jeg var nødt til at slås en del i blinde for at få den til at gå på nettet og i det hele taget gøre som jeg ville. Men jeg er jo unægteligt vant til at gå i kødet på diverse forskellige maskiner, og hvis selv sådan én som mig skal bruge min opfindsomhed til det yderste, hvordan vil det så ikke være for en normal forbruger, som jo typisk er den målgruppe, apparatet er rettet imod?
På et andet netværk gik det imidlertid som smurt og jeg var allerede i gang inden jeg overhovedet havde fået tænkt over, hvordan det hele skulle indstilles.
Jeg fik fingre i en manual i løbet af nogen dage, men det støder mig virkelig at det man får er så summarisk, at det egentlig kun skraber overfladen af, hvad maskineriet kan og hvordan man egentlig mestrer den. Den er unægteligt temmelig tyk, men det er mest fordi den er oversat til en mangfoldighed af sprog...
Dem der er interesserede i at købe dette apparat, og det er der faktisk vældigt mange der burde være, bør alliere sig med en anstændig forhandler, som er villig til at yde den hjælp og den service som eventuelt bliver nødvendig.
Et andet punkt, som meget vel bare kan være et problem for mig personligt, er at jeg ikke er specielt vild med fjernbetjeningen og den måde den fungerer på. Den passer ikke til mit temperament, men sådan noget er jo højst individuelt. Jeg kan for eksempel godt leve med Bladelius Mjölner fjernbetjeningen, som andre aldrig ville røre med en ildtang...
Man får også noget der ligner et chok, når man tænder for maskinen, for cd-transporten - en udmærket sådan, som også bliver brugt i Rotels separate cd-afspiller RCD-1520 - afgiver en lyd som man mere ville forvente sig på et savværk og de første par gange hopper man i stolen af bare forskrækkelse over lyden. Men så skal det retfærdigvis også siges, at når man først har fået alle funktioner indstillet går betjeningen af RCX-1500 som en leg.
En anden ting med cd-afspilleren er, at når men har trykket på open knappen og cd-skiven kommer ud skal man passe på ikke at trykke på off - så sluger afspilleren straks cd'en igen!

Blålys

kontrollere alle funktioner direkte fra fronten, men de er så diskrete, at man på trods af mængden ikke føler at fronten er overlæsset.
Det store display er selvfølgelig dominerende, men hvad der virkelig skriger i øjnene er den lysende blå ring, der sidder omkring on/off knappen. Det blå lys har en intensitet som en skærebrænder. Heldigvis har Rotel tydeligvis selv indset, at det måske ikke lige er alles kop te, så de har faktisk valgt at sende en selvklæbende ring med, som kan dæmpe blålyset. Og som klart kan anbefales...
Bagsiden er enkel og fuldstændigt logisk, og udover antenneindgange, netværks-indgange og højttaler-udgange, er der også en ekstra linie-indgang og en pre out.

 

Cool as ICE

Hvad angår forstærkning, fortsætter Rotel med at bruge sin egen implementering af ICEpower teknologi, her med en udgangseffekt på 2x100 watt. De rækker langt og man savner ikke effekt på noget tidspunkt.
Man savner heller ikke lydkvalitet. Jeg må se i øjnene, at RCX-1500 rent faktisk spiller rigtig, rigtig godt. Den har været koblet sammen med flere forskellige højttalere, og alle er blevet håndteret med bravour. Mens dette bliver skrevet står den og spiller sammen med et par relativt tungt-drevne Amphion Ion, og de passer sammen som fod i hose. Sammen med et par Dali Icon5 mkII (test er på vej!) var gengivelsen aldeles overbevisende på alle planer. Når man ser på priserne og de muligheder man bliver tilbudt, er det af meget høj klasse. Jeg har også hørt den spille glimrende sammen med et par små Elac-højttalere og samtidig er den i stand til at spille på et par Martin Logan Spire uden at blive skammet ud.
Lydmæssigt minder den om den noget mere civiliserede storebror RB-1572, som jeg testede for nogle måneder siden. Med mere civiliseret mener jeg, at den er knap så kritisk med, hvad den bliver koblet sammen med, men samtidigt har den en hel del af brorens stabile, lidt slanke, men både detaljerede og kvikke lydbillede. Det er meget nemt at lytte til musik via RCX-1500. Det noget slanke, der er over lydbilledet gør, at den har lettere ved at spille sammen med forskellige højttalere uden at ligge under for basser, som enten er for svulmende eller for underspillede - det er jo ikke alle højttalere, der er lige gode!
Og vitterligt spiller den MP3 materiale i 128 kbps, som man kan høre det på masser af radiostationer, rigtigt udmærket, men at det kan lyde bedre i en højere opløsning er der andre stationer, der kan overbevise dig om. Og hvis du er typen der ripper musik, er harddiskplads så billig nu om dage at 128 kbps burde forbydes.
Og RCX-1500 er i stand til præcist at fortælle dig hvorfor. Det handler f.eks. om at kunne gengive rum, og da det er en af Rotel'ens forcer, hører du med det samme om der er tale om en dårlig opløsning, lydbilledet falder sammen på samme måde som når man lukker luften ud af en luftmadras. Et stort plus til Rotel'en - for det er på de dårligere anlæg man ikke kan høre forskellene.

Kvalitet og fremsynethed

Med alt det den kan og med den kvalitet den gør det i, sidder man tilbage med fornemmelsen af, at Rotel ikke har tænkt sig at opgive sin no-nonsense filosofi foreløbigt. Pengene er blevet brugt der hvor de gør mest nytte og det er lykkedes Rotel at skabe et produkt, som lyder aldeles overbevisende i forhold til prisen og som stort set er så fremsynet det er muligt at være i dag. Enkelt, overbevisende og ubesværet - når den er blevet korrekt installeret - spiller RCX-1500 alt, hvad en normal forbruger kan ønske sig i dag - og også et godt stykke ud i fremtiden.

 

 

Rotel RCX-1500

12.995 kr

www.sas-audio.dk

 

 

Rotel RCX-1500 findes også i sort finish

 

Den lysende blå ring omkring On-knappen kan afmaskeres med en medfølgende selvklæbende ring. Jeg synes man lige så godt kunne have dæmpet lyset - eller fjernet det helt - allerede fra starten

Displayet viser ganske meget information om, hvad man lytter til. 192 kbps internetradio lyder faktisk slet ikke så ringe endda

 

NOMONO