Odins storebror

Kabler kan virkelig få følelserne i kog i hi-fi verden, især når de er dyre.

Kan de nye - og dyre - Odin2 virkelig være så gode? Jo, GODE er en underdrivelse ...

 

Af Sven Bilén


Så er vi der igen - kabler ... Næppe noget andet emne i hifi vækker så mange følelser, fordomme og meninger som kabler. Mange afviser helt at kabler kan have nogen betydning overhovedet. Det har altid undret mig, og jeg er bestemt ikke enig. Efter mere end 30 års erfaring som hifi tester og musiklytter er min holdning, og ikke mindst min erfaring, at alt har betydning. Alt!

En del af problematikken er også, at for mange skal hifi ikke koste noget - hvis det koster en masse penge, er det ren bedrag. Og kabler er jo intet, de skal kun lede et elektrisk signal eller vekselstrøm. Tag hvad som helst - What could possibly go wrong?

 

Forskel eller ej?

Det er mærkeligt, hvordan mange mennesker, især online, insisterer på, at der ikke er nogen forskel. Hvis der ikke er forskel på noget, så betyder INTET noget? Designere sidder og tuner lyden, prøver forskellige typer af modstande og kondensatorer med de samme værdier, men de lyder anderledes. Dette virker modvilligt accepteret, men at kabler vil gøre en forskel? Nej, der er grænsen nået.

Mange af kabelkritikerne forekommer mig aldrig at have prøvet for alvor at lege med kabler. Og / eller med et så lukket sind at det ikke engang giver mening at prøve. Og / eller manglende viden om, hvordan tingene kunne lyde. Og / eller med utilstrækkeligt udstyr. Og - måske ​​kernen i de spørgsmål - hvad lytter man til?

Tja, jeg forstår fuldt ud, at mange ikke kan høre nogle forskelle. Det handler om en udvikling i kunsten at lytte, men den får man, hvis man giver sig tid og mulighed for virkelig at lytte. Og gerne på både mange og forskellige ting, såvel anlæg som musik. Dog, tager det tid og er ikke altid let at udføre i praksis.

Men det handler også om at få de oplevelser, hvor du virkelig bemærker, at der sker noget, at man får en ny vinkel på, hvordan det kunne lyde. Det er der, hvor du virkelig begynder at reflektere over, hvad det er, der gør forskellen, og hvor godt det egentlig kan blive. Hvordan det nu er (hvordan det end er?), så får du alligevel input til at stræbe efter at optimere dit anlæg, når du har hørt, hvor godt det kan lyde.

Tidligere fokuserede man meget på parametre som bas, mellemtone og diskant. Nu taler vi mere om den oplevelse du får når musikken spiller. Det er lettere at notere forskelle, hvis man fokuserer på oplevelsen og ikke så meget på klangfarve eller lignende. Oplevelserne er mere påvirket af parametre som dynamik, naturlighed, tre-dimensionalitet, sort baggrund, lethed ved at følge forskellige stemmer, opløsning etc.

Jeg har nogle gange, når lytteren ikke syntes at høre nogle forskelle, fortalt hvor det er lettest at høre forskel og kommet med nogle eksempler på, hvad man kan lægge mærke til. Så har vi lyttet igen, och meget ofte svaret har været - oh ja, nu forstår jeg! Det er forskel mellem at høre og at lytte.

Et eksempel på en anden form for vrangvillighed var en mand, for ganske nylig på en messe. Han var inde i et rum og ønskede at høre forskellen med og uden ekstern grounding med såkaldte jordbokse. "Jeg tror ikke på det," erklærede han, og satte sig ned for at lytte. Forskellen i demoen var så indlysende, at han rykkede forundret til. Han forblev i stolen en pinefuld stund og rejste sig derefter: "Ja, ja, jeg kan godt høre det," sagde han undskyldende, "men jeg VIL ikke, at der skal være nogen forskel!". Han gik ud igen, en oplevelse rigere. 

 

Tiden giver svar

Nogle gange kan du næsten chokere publikum ved blot at erstatte et strømkabel. Selv relativt middelmådigt udstyr har været i stand til at spille som aldrig før, når det lige fået et anstændigt strømkabel.

Det er ofte let at vise med elektrostatiske højttalere. Et dårligere kabel til højttaleren kan gøre gengivelsen død og højttaleren kan lyde grå og kedelig. Et bedre strømkabel giver liv til musikken, og kablet behøver ikke nødvendigvis være dyrt, men ofte er også desværre kvaliteten knyttet til prisen.

De store forskelle kan man føle over længere tids brug. Lyttetræthed reduceres, du vil lytte mere og længere, og frem for alt hellere og oftere end før. Nej, det er ikke kun et spørgsmål om afhængighed. Skift tilbage igen og lad tiden gå, og snart er du tilbage ved udgangspunktet med lyttetræthed og faldende lyst til at lytte.

 

Ettaller og nuller?

Så har vi det med de digitale kabler. Men - det er bare ettaller og nuller, det kan ikke være anderledes så det er uden betydning, hvilken type kabel der bruges? Enten et eller nul! Men det er ikke sådan at der falder ud ettaller og nuller ud af enden af ​​kablet - de ettaller og nuller er repræsenteret ved et elektrisk signal, som i en perfekt verden umiddelbart er genkendelig som et eller nul af modtageren, en DAC eller lignende. Men indstråling af støj, kabellængde, stik, overgange, materialer, isolatorer og andet påvirker denne elektriske signal, hvilket gør at den til tider - ofte - er langt fra perfekt. Så enheden på den modtagende side skal gætte, om det virkelig er et eller et nul, der skal læses.

Min erfaring siger, at der kan være virkelig stor forskel selv på digitale kabler, når vi taler om den resulterende lyd. Også USB-kabler! Her har vi et ekstra problem med, at det også løber en 5V strøm i en leder i kablet. Du er velkommen til at lege med USB-kabler og prøve selv! 

At vælge det rigtige

Nå, det var er en masse om, hvordan tingene bliver opfattet. Jeg så en debat på nettet, hvor en person troede, det var et fupnummer, at der var relativt få komponenter inde i den ene forstærker og en stor printplade med mange komponenter i den anden - den sidste må da være bedre! At en del af forskellen var, at i den fuldpakkede forstærker var der kredsløb og printplader der skulle bruges i flere af virksomhedens andre modeller, og derfor var flere områder dedikeret til forskellige muligheder eller funktioner der ikke blev brugt, spillede tilsyneladende ikke nogen rolle.

Den første forstærker lyder også stor og tilbyder en virkelig fin musikoplevelse. Trods, eller måske netop fordi den ikke er proppet til med komponenter. Kvalitet frem for kvantitet. Konstruktørerne  har valgt ting for at forstærkeren skal lyde så godt som muligt. Men det opfattes som, at du får mindre for dine penge, hvis ikke apparatet er fuld af komponenter.

Den ærede kollega K. S. Møller, der skrev tester i High Fidelity, hvor jeg var en del af både redaktionen og ejerskaren (lyder egentlig som et ord men er lidt i tvivl), kom en gang i sidste øjeblik inden fristens udløb med en sindssygt lang artikel. "Undskyld at den er så lang," sagde han, "men jeg havde ikke tid til at gøre det kortere!".

Det er lidt det samme med hifi. Skal det begynde at lyde rigtig godt, så tager udviklingen længere tid - og det må du som forbruger betale for. Tid koster penge.

 

Odin og den nye Odin2

Vi på nomono synes det er godt at der er virksomheder, der bruger den tid det tager til at gøre tingene bedre. Ja, det gælder også for kabel-selskaber!

Da Nordøst kom med sin Odin serie for et par år siden, var det et brag af en sensation. Ikke blot brød den alle grænser for, hvad et kabel kunne koste, det skete virkelig ting og sager med lyden når man fik koblet kablerne til.

Ikke mindst strømkablet, der simpelthen chokerede alle os testere. Vi gav kabelpakken videre fra  anmelder til anmelder uden at give nogen kommentarer til hinanden, og når så vi gik gennem vores indtryk var vi enstemmige - alle havde oplevet strømkablet helt revolutionerende. Den gav et løft til anlæggets samlede lydkvalitet der nærmest var ufattelig stort. Her kom man flere skridt tættere på musikken og fik en oplevelse, der brændte sig fast til trommehinden. En oplevelse man  ikke glemmer i en fart… 

Lidt uretfærdigt gik det en anelse ud over de andre kabler i serien. Det var svært ikke at give strømkablerne hele æren for den gode lyd, men det var ubestrideligt at både signal- og højttalerkabler matchede strømkablerne i (lyd) kvalitet. Det var bare det, at strømkablet var så opsigtsvækkende i forhold til alle andre strømkabler vi havde prøvet på det tidspunkt.

Men tiden går og udviklingen gør fremskridt. Og nu når Nordost er kommet frem med en ny Odin serie, skal den naturligvis også være bedre end den gamle serie. Gerne meget bedre. Er det virkelig muligt?

Og selvfølgelig er den nye serie endnu dyrere end den oprindelige Odin, der virkelig trak prisen på kabler til nye højder. Men i de otte år der er gået, er der kommet flere kabler der er endnu dyrere end Odin2, så når grænserne vel er sprængt så går andre producenter gerne frem og sprænger endnu mere.

Odin2

Det er sket en masse ting. Nordost har nydt godt af den erfaring og redesign man har foretaget med sin V2-serie, som vi testede for et par år siden. http://www.nomono.dk/articles/kabler-af-f%C3%B8rste-klasse

Strømkablet er konstrueret med syv forsølvede 14 AWG 99,999999% iltfrie kobberledere. Man har brugt firmaets patenterede Dual Mono-Filament teknologi, som betyder, at du har et par snoede såkaldt filaments tråde der danner et luft dielektrikum mellem isolatoren og hver enkelt leder. Det er nemmest at forstå, hvis du tjekker billedet. Man har arbejdet med at optimere geometrien og nøjagtigheden i ​​disse filamenter for at minimere mekaniske resonanser. Desuden findes en ekstra afskærmning omkring hver enkelt leder, der er ændret på en del geometri og siden afslutter man det hele med virksomhedens nye Holo:Plug. Det er en meget snu kontakt designet til at reducere både støjindstråling, mekaniske vibrationer og skabe en ordentlig afskærmning. Det har taget meget tid at finde de rigtige materialer, det lyder forskelligt afhængigt af, hvilke materialer man vælger at kombinere. Disse Holo:Plugs, hvis grundlæggende design er gennemført i kontakterne til alle de forskellige kabler i serien, er en væsentlig årsag til lydforbedringerne. Og nej, der er andre og endnu mere sublime kontakter på Odin2 i forhold til V2, men det grundlæggende princip er det samme.

I Odin2 signalkabler er der 10 forsølvede 23 AWG 99,999999% OFC ledere, hver med dobbelt monofilament teknologi. Også den geometriske konfiguration er ændret i forhold til den tidligere model, nu er der en asymmetrisk balancering. Holo:Plugs bruges.

Digitalkablet er en enkelt koaksial forsølvet leder, den balancerede variant har to ledere i en twin-aksial design. De skal virkelig også holde standarderne for 75 og 110 ohm, udloves det (det er langt fra tilfældet i mange digitale kabler).

Højttalerkablet har 26 enkelte forsølvede ledere, hver med Dual Mono-Filament teknologi. Man har optimeret geometri og afstand mellem ledere, og ikke mindst optimeret en af Nordosts kernepunkter (som gælder for alle deres kabler), hvilket er længden på kablerne. Dette skal reducere den interne mikrofoni og højfrekvensimpedans, siger Nordost.

 

Helhed

Tanken var, at jeg først ville lave en test af strømkablerne og derefter en separat test af de andre kabler i serien. Det konceptetet gik jeg væk fra efter et stykke tid. Nu har jeg ikke V2 kablerne fra den tidligere test mere, dengang ville det måske have været muligt, men det viste sig, at hvis man erstatter nogen af Odin2 kablerne med et andet kabel af andet mærke, var resultatet ikke så sjovt. Ikke engang hvis det også var virkelig gode kabler. Man skal ikke undervurdere synergieffekten med kabler af samme brand i et anlæg, men Nordost kabler synes at være endnu mere følsomme end andre mærker når man mikser kabler i et anlæg. 

Det betyder ikke, at jeg ikke har prøvet Odin2 enkelte kabler i andre forbindelser end et komplet sæt af Odin2. Men i stedet for at erstatte et kabel i Odin2 opsætningen med en anden, har det vist sig at være sjovere at udskifte et kabel i andre setups med en Odin2. I det første tilfælde ødelægger det noget, i sidstnævnte tilfælde forbedrer du noget.

Tydeligst forskel er der med strømkablet. Med et Odin2 strømkabel ser apparatet ud til at få nyt liv, et ekstra boost af tillid til at yde på sit aller højeste niveau. Det er næsten skræmmende, så stor  forskellen kan være - ja, enorm er ikke for stort et ord. Selv at tilslutte et Odin2 strømkabel til subwooferen i hjemmebiografen giver en renhed og en autoritet i bassen af en kaliber jeg ikke anede at subwooferen havde en chance for at udføre. Utroligt, simpelthen.

Jeg har tidligere moret mig ved at skifte strømkablet på en ældre CD-afspiller, der kun bliver brugt som transport. Resultatet er latterligt stort. Det er ligesom at slå ned en mur mellem dig og musikken med en forhammer. Og dette er kun på en transport. Så strømkabler betyder intet? Tja, jeg er i hvert fald helt sikkert ikke enig...

Det er sjovt at prøve med intetanende medlyttere. Selv folk i andre værelser i huset reagerer - hvad i al verden gjorde du nu?!? Forskellene kan være grænseoverskridende. Sådan en simpel ting som at ændre til Odin2 digital kabel mellem transport og DAC kan være forskellen mellem virkelig god og helt sublim gengivelse. Også apparater med mere beskedne prisskilte kan levere ægte high-end lyd med et Odin2 digital kabel. En del elektronik kan virkelig yde på højt niveau, hvis du giver det virkelig gode forhold at arbejde ud fra.

 

Genialt, simpelthen genialt

Jeg havde kablerne til test i løbet af sommerperioden, derfor var jeg også væk fra hjemmet i perioder mens kablerne sad i anlægget. Hver gang jeg kom hjem og begyndte at spille på anlægget, blev jeg overrasket over, hvor godt det lød. Jeg forundredes hver gang. Lød det virkelig så godt, altid bedre end jeg huskede fra sidste gang. Det var fortryllende, forbløffende, kuldegysninger, den musikalske nydelse var simpelthen fantastisk. Hver gang!

Og jeg er endda vant til at have rigtig god lyd hjemme i mit lytterum. Virkelig god lyd! Dette var imidlertid uden for alt andet. Det lød strålende, med en selvklarhed og en naturlighed, som jeg ikke har oplevet før.

 

Hvad er det de kan?

Eller måske ikke kan? De gør ligesom ikke noget. De synes ikke at tilføje eller trække noget fra. Det er mere den følelse, at de fjerner nogle af de begrænsninger, der tidligere forhindrede de tilsluttede enheder til at yde deres bedste, eller at de ikke længere behøver at bekymre sig om ting, der ikke bør være der.

Det kan næsten ikke betale sig at begynde at dissekere hvad kabler kan og ikke kan. Vi, der bærer briller kender forskellen på et par nypolerede, måske endda ultralyds-rengjorte glas. Det er som at se verden på ny. Lidt på samme måde er det med disse Odin2 kabler.Åh,er den mest udtalte reaktion, kan det virkelig lyde så godt?

Det synes ikke rigtigt klogt. Og det er helt sikkert mange blandt læserne der tror, ​​at det bare er min fantasi, der løber af med mig - kabler gør ikke nogen forskel! Men det er simpelthen en fantastisk oplevelse med Odin2, en musikalsk åbenbaring, der absolut er noget, alle burde have lov til at høre.

Det er sjovt at lytte til en masse af den musik, der er kendt for at være vanskelig at gengive korrekt. Jeg har en masse cd'er i min samling der er markeret som et problem for de fleste anlæg. Sjældent eller aldrig har jeg fået så meget glæde af disse plader Ikke mindst øges forståelsen af, hvordan pladen er produceret. Tit har man ikke rigtig forstået producentens intentioner for det har ikke har kunnet gengives rigtig, det har ofte bare lydt lidt mærkeligt. Med Odin2 forstår man mange af disse ideer og intentioner, det hele bliver logisk, overbevisende og forståeligt.

Der er nogle ting man især bemærker. Det hørbare frekvensområde synes udvidet både opad og nedad. Baggrunden er sort, som jeg aldrig hørt før, højttalerne forsvinder helt, og du har et stort, velopløst og meget tredimensionelt lydbillede. Både mikro- og makro detaljer får den behandling, de fortjener, og lyden føles mere naturlig end nogensinde.

Sensationelt! Suk af glæde og nydelse. De følelser, du får, er overvældende, det bliver ikke bedre end dette! I hvert fald ikke i dag. I morgen har Nordost måske lavet en endnu bedre kabelserie. Men, det vil sandsynligvis tage lidt tid ...

Lyder jeg begejstret? Ja, godt er kun fornavnet når vi taler om Odin2. Ja, der findes nogle få (ikke mange, mener jeg) andre kabelmærker, der også kan det der ekstra, men her har vi det der næsten udefinerbare ekstra meget ekstra.

 

Konklusion

Odin2 koster vanvittig mange penge, men præcisionen og de fuldt implementerede designfilosofier koster at udføre. Det er naturligvis ikke kabler til alle og enhver, det er kabler for dem, der har et anlæg der koster en tilsvarende formue. Og alligevel - hvis du tilslutter disse kabler til enheder til “normale priser”, kan disse enheder yde på et niveau man simpelthen ikke tror er sandt. Og - endnu bedre bliver det med endnu bedre udstyr.

Odin2 giver en musikalsk oplevelse af højeste karat. Absolut den bedste hidtil fra Nordost, og det siger virkelig ikke så lidt nu, når V2 også er en fabelagtig kabelserie. Men Odin2 er creme de la creme blandt kabler. Det har simpelthen flyttet grænserne endnu et stykke vej for hvad kabler kan give af lydkvalitet. Noget for alle andre kabelproducenter til at bide mærke i. Dette er high-end af aller, aller bedste slags. Vanvittigt dyrt, men også fantastisk godt, så godt, at vi ikke har hørt bedre. Nogensinde!

 

Det er med stor sorg, at kablerne er blevet returneret efter testen. Mange tak til Nordost for oplevelsen ...

 

Nordost Odin 2

Priser:

Powerkabel, 1.25 m:

140.000 kr.

Signalkabel, 1 m:

187.000 kr.

Digitalkabel, 75 eller 110 ohm:

92.000 kr.

Tonearmskabel, 1.25 m:

99.000 kr.

Højttalerkabel 2 m:

315.000 kr.

www.sas-saudio.dk

 

 

NOMONO