Kabler af første klasse 

V2 er den nyeste kabelserie från Nordost. Gigantisk dyr, men lyden er helt fantastisk!

 

Af Sven Bilén

 

Da det amerikanske kabel-selskab Nordost kom med sin Valhalla-serie, var den simpelthen en sensation. Den lagde et niveau for kabelperformance, der ikke tidligere var set - eller hørt. Valhalla var kablet alle målte sig med, det satte en standard for, hvad kabler kunne gøre og, hvor god lyd du faktisk kunne få.

Men det var ikke helt uden problemer. Det var et lidt tricky kabel at få til at give optimal ydelse, og det var ikke alle højttalere og forstærkere, der trivedes lige godt med det innovative kabel. Jeg har haft adgang til et komplet Valhalla-sæt næsten siden serien kom og fik det til at virke, til tider strålende og nogle gange kunne det give en hel del problemer. Der var masser af information via kabelet, men med noget udstyr kom gengivelsen til at virke kold, hård, og endda lidt skrigende. Men når du fik det til at virke, var vi deroppe, hvor intet kabel dengang været før.

 

Lang tid

Der er gået mange år siden Valhalla ankom. Derfor er det altså på høje tid for en efterfølger, da virksomheden har fundet på mange nye ting i den tid, der er gået. Faktisk er det temmelig enestående, at en kabel-serie har kunnet holde sig på toppen i 13 år, og det vidner måske om, at Valhalla faktisk var forud for sin tid i det, den kunne gøre.

Nordost kom efter nogle år med en endnu bedre - og endnu mere voldsomt dyr - serie ved navn Odin. De løste mange af problemerne i Valhalla, og den mest imponerende ting var netkablet. Vi var kun i starten på netkabelrevolutionen da Valhalla kom, og Odin var beviset for, hvad Nordost havde lært sig på de år der var mellem serierne. Det var et kabel, som gav en forbløffende stor forbedring.

Vi testede det på High Fidelity, og kablerne røg rundt mellem flere forskellige testere, men uden at den, der gav kablerne videre, sagde noget til den næste mand om, hvad han havde oplevet. Alle var mere eller mindre forbavsede over, hvad netkablet kunne, og at de andre kabler i serien også var enestående blev nærmest forsømt. Men uha hvor det kostede penge ...

Og nu er det tid til en ny oplevelse. V2 er den nye serie, hvor V faktisk står for Valhalla. Det er sket en masse, Nordost har forfinet sin monofilamenterteknologi, raffineret lederkonfigurationen og ikke mindst lavet deres egne meget specielle kontakter. Dette har resulteret i noget - ja, noget helt særligt.

 


 

Dyrt? Alt er relativt…

Det er også lige så godt, at sige det med det samme: det handler om kabler i den absolutte top, og derfor har de også priser, der synes næsten latterligt høje. Skal jeg betale så meget for et stykke kabel?

Tja, alt er relativt. Hvis vi for eksempel tager en VW Up!: Du får en masse bil for pengene, men der produceres også en frygtelig masse af dem, hvilket får prisen markant ned. Du vil tage dig fra punkt A til punkt B helt fint, men vil du køre rundt Nürburgring med den, vil du blive passeret utallige gange og mest holde øjnene i bakspejlet for at ikke være i vejen. Vil du køre til Barcelona, ville du være temmelig træt og sikkert ikke uden rygsmerter når du (endelig) er fremme. 

Den samme koncern sælger også Bugatti Veyron, som er bygget i hånden i meget små serier. Du må betale omkring € 1.500.000 for bilen lige fra fabrikken, og så tilkommer skatter og afgifter. Du får ganske mange Up! for de penge. Til gengæld kan du køre over 400 km/t, sidde som en konge og nyde hver kilometer til Barcelona.

V2 er ligesom Veyron, håndbyggede og i meget begrænsede mængder. De er ikke for alle. Tror du, at et kabel skal koste 20 kr. pr. m. eller mener du ikke, at du kan høre forskel på en ledning til din gulvlampe og et "rigtigt" højttalerkabel, så behøver du egentlig ikke rigtig læse mere, og heller ikke blive fornærmet over priserne. På den anden side, er det stadig temmelig sjovt, når Top Gear tester bilerne, du aldrig nogensinde kommer i nærheden af - hvad er det de kan, som det du har råd til ikke kan?

Nordost er ikke de eneste kabler, der koster penge. Jorma Design, Transparent, SILTECH, Ansuz og nogle til både koster og præsterer udover det normale. De tilhører F1 feltet, og det er kabler, der byder på de nyeste teknologier, hvoraf mange vi i sidste ende også vil finde i virksomhedernes billigere kabler.

Og bare for at skære det ud af pap: hvis dit andet udstyr også virkelig kan noget, er det utroligt, hvad du kan opnå med nogle ordentlige kabler. Det er ligesom at gå fra landevejen og ind på en racerbane. Men selv landevejskørsel er også noget helt andet.

Ja, der er ingen tvivl om, at det er næsten absurde mængder af penge, vi taler om. Men der er altid ting, der er uden for rækkevidde for os almindelige dødelige. Det betyder ikke, at der er ting, man ikke gerne vil have. Den store pH koglelampe, et flot hus med havudsigt, der er mange ting. Med V2, er det bare en skam, at det koster så meget, at ikke flere får glæde af dem. Kabler kan gøre underværker, men for få får lov til at opleve det.

 

En linie af kabler

Når vi taler om kabler, så det er blevet mere og mere vigtigt at bruge et brand/model i hele systemet. I gamle dage blandede vi kabler over det hele, men der er synergifordele at hente ved at holde sig til én type. Da jeg mener, at vores enheder og højttalere er blevet bedre med tiden, er der også lettere at høre forskel - eller rettere, forskellene er mere hørbare.

Når du bruger en linjes kabler over det hele, får du en højere grad af harmoni, en større grad af sammenhæng i det, du hører. Det er det samme med elektronik, det er bare ikke alle ting, der passer lige godt sammen. Og når du er igang med at prøve kabler, kan du gå meget forkert, hvis du ikke har en linje at arbejde med.

Det betyder ikke, at vi ikke kan tage et enkelt kabel og prøve det med andre mærker - for vi gør også dette. Men skal vi teste kablerne, skal vi helst også kunne forsøge med et helt system.

 


 

V2

Jeg har haft adgang til en ordentlig opsætning Nordost V2 i lang tid og har brugt dem sammen med en række af udstyr i meget forskellige prisklasser. Jeg kan umiddelbart afsløre, at det har været en meget behagelig oplevelse. Og det er en temmelig stor underdrivelse ...

Til at begynde med, flyttede jeg for næsten to år siden og fik et nyt lytterum. Der har givet både positive og negative erfaringer. Det negative var, at jeg havde problemer med at få mit eget anlæg at fungere optimalt. Wilson Sophia 3 er ikke nogen helt nem højttaler at få til at lyde optimalt, og da anlægningen var på plads slog Valhallas indbyggede antydning af hårdhed igennem i det nye miljø, hvorimod for eksempel Jorma Design Prime gav en fremragende præstation.

Det var med sorg, jeg gav Jormakablerne tilbage efter test. Lidt mere trimning af placeringen gav lidt resultat, men helt glad var jeg ikke. Valhalla og Wilson kørte bare ikke fantastisk sammen i rummet. Med nogle andre testobjekter fungerede det fint, men Valhalla var og er ikke et kabel, der passer med alt

 

Bomb

Indtil V2 kom ind. Et kabel med et navn som en bombe fra Anden Verdenskrig. Og det slog også ned som en bombe! Nu var det tid igen til at nyde, det hele faldt på plads på den måde som kun det usædvanligt gode udstyr kan klare.

For dem, der ikke tror, at kabler gør en forskel lyder dette nok bare latterligt. Ligesom at, når højttalerne blev flyttet fremad omkring to centimeter blev lydbilledet (endelig) så stort og stabilt, som jeg huskede fra mit gamle lytterum. Men det er bare sådan.

Jeg har ofte besøgende, der ikke er hi-interesseret, men ofte meget interesseret i musik. Ofte hører vi noget musik - nogle gæster kræver det endda. Og tro mig, der er ingen, der ikke kan høre forskel, og ingen, der ikke har meninger. Men det sjoveste er, at de bare ønsker at høre en masse musik. Den oplevelse, de får, er i de fleste tilfælde en helt anden, end hvad de er vant til.

Er lyden god, bliver der mere musik i gengivelsen. Koncentrationen om det, de hører, er langt højere og mange mennesker har derfor forstået, at hverken anlæg, opstilling eller kabler er ligemeget.

Det er endda sådan, at jeg har nogle faste gæster, som tænder for musikken som det første, de gør, ofte noget de hørt i radioen, som de ønsker at høre “rigtigt". Det kan de også få lov til, med Wimp HiFi bliver det hele mere eller mindre "rigtigt". Med Nordost V2 i anlægget har denne adfærd accelereret, det lyder simpelthen rasende godt herhjemme lige nu, og jeg hører tit ting i den velkendte musik, der hidtil er blevet maskeret af noget andet eller bare ikke fået den plads til at blive hørt, som det skal og bør have. Det er formålet med al produktion af musik, at det, du har indspillet også får lov til at blive hørt.

 

 

Litdt om konstruktionen

Alle kabler, power-, signal- og højttaler, har samme grundmateriale, 85 micron sølv over OFC kobber 99,999999%. Man bruger Dual Mono filament, som adskiller sig lidt fra deres tidligere monofilament. Den "distance tråd", som fået en optimeret placering rundt om lederen giver også en (stadig) mere homogen afstand mellem ledere og Teflon, og dermed et mere konsekvent isolerende lag af luft.

Nordost har også ændret lederkonfiguration, og hvordan lederne er tilsluttet og placeret i forhold til hinanden. De har også konstrueret nogle rigtig smarte Holo-plug kontakter, der ikke kun sidder bedre end nogen anden kontakt jeg har prøvet, de har også nogle nye tekniske detaljer, herunder en interessant "holo" ring omkring lederne. Man har arbejdet hårdt for at finde de rigtige materialer og ikke mindst, hvordan kontakter og ledere er samlet. Mere info om Holo-plugs kan du finde på Nordosts hjemmeside.

Et par ord også om højttalerkablernes nye in-house fremstillede spader. Jeg synes normalt meget dårligt om spader, der ofte har en tendens til at løsne sig fra forstærkere eller højttalere som tiden går. På nogle chassis kontakter kan de også være rent håbløse at få på plads. Som anmelder foretrækker jeg banankontakter, det er meget lettere at udskifte kabler, og stikkene er normalt udmærkede. Men de her spader fungerer usædvanligt godt uden, at jeg direkte kan pege fingre på hvorfor. De er lettere at få på plads og derudover sidder de godt fast.

 

Hvordan lyder ingenting?

Når det kommer til kabler, er det en gang i mellem lidt af en udfordring at høre, hvad der sker. Timbre, tone, detaljer, fokus i lyden, lydbilledets størrelse og alt andet afhænger også af dine andre enheder, og hvad de kan. Og det vigtigste er egentlig at høre, hvad der ikke sker!

For mig handler det mere om, at når du får ind i de exceptionelt gode kabler i anlægget holder du simpelthen om med at tænke over dem. Det er lidt som at have et blandingsbatteri. Med de klassiske to haner vred man på varmt og koldt og muligvis fik man, efter en masse roderi, den rigtige temperatur eller den rigtige stråle, men sjældent begge på en gang. Med de bedste kabler er det både den rigtige temperatur og den rigtige stråle nærmest direkte. Der findes ikke så mange af disse top kabler, men de har en tendens til at blive mere og mere ens i, hvad de gør, jo bedre de bliver. Det er en teori, men ikke desto mindre er det den følelse, du får.

 


 

Lyden af de forskellige kabler

Det er slående, så lignende resultater vi får med de forskellige kabler i V2 serien. Som så meget, når det kommer til high-end, taler vi om stilhed og detaljer. Vi er forbi det med timbre og tone, de allerbedste kabler tænker man som sagt simpelthen ikke over. Der går ikke at tænke i termer som bas og diskant og sådan. Rumsfornemmelsen bygges op af stilhed og detaljer, jo flere detaljer, jo  større og mere veldefineret bliver rummet og lydbilledet.

Og her får du virkelig detaljerne. Du hører ting, du ikke anede fandtes på dine plader. Alle mikrodetaljer bygger også rummet op og ikke mindst kan man høre, at højden på gengivelsen føles rigtigt. Musikken ligger i det naturlige område, mens lydbilledet ånder på tværs af alle grænser. Det føles som om højttalerne forsvinder, og du står lige foran scenen, hvor musikken spilles.

Som forventet, får vi den mest umiddelbart hørbare forskel med powerkablet, som primært skaber mere stilhed i baggrunden, hvilket gør at der fremkommer masser af detaljer.

Et eksempel: Jeg har en ældre Densen cd-afspiller, som jeg nogle gange brugte som transport. Den spillede og lød fremragende omend relativt dyr (omkring 10.000 kr) og sådan set et udmærket netkabel som gjorde underværker med lyden i forhold til et standard strømkabel. Men med V2 netkabel tog spilleren nærmest et spring af glæde og lyden fik en helt ny dybde og en yderligere mængde mikrodetaljer. Vi taler ikke om småting, det var virkelig en helt anden musikalsk oplevelse.

Og ja, spilleren blev kun brugt som transport. Utroligt!

Signalkablet har en ny konfiguration af skærmrespektive ledere. Desuden har Nordost altså skabt sin egen genialite kontakt. Det føltes som om dette kabel overfører oplysninger så upåvirket som muligt. Jeg oplever ingen farvning eller kvælning af informationsstrømmen. Det er ofte signalkablet, som jeg mener vil give den mindste øjeblikkelige ændring/forbedring. Det gør det også her, men kun når vi taler om den indflydelse, de forskellige typer V2 kabler giver. Den gør i høj grad en forskel, også når du kun bruger dette kabel af dem i V2-serien. Den opleves, som om den skaber et lydbillede, hvor der er så meget ro i gengivelsen, at musikken virkelig kan få lov til at præsenteres på den aller bedste måde.

Højttalerkablet - her taler vi om lige det der med lyden af ingenting. Alle brikkerne falder på plads på en måde, man sjældent får lov til at opleve. Stilheden er påfaldende. Evnen til stilhed er helt klart en ting, der adskiller fårene fra bukkene i form af lydudstyr, uanset hvad det måtte være. Bare en lille smule af "støj" i baggrunden gør det mere grå, mindre tydeligt og noget mindre musikalsk, efter min ydmyge mening. Med V2 bliver gengivelsen så stjerneklar som man altid håber, det kan blive, men så sjældent får lov til at opleve.

Og for alle kabeltyperne gælder, at lyden aldrig får en antydning af hårdhed eller noget, der bare antyder, at det ikke er som det skal. Man noterer bare “yes - det er så forbløffende, at det kan lyde så godt!”

Af kommentarer fra besøgende - også kyndige folk i branchen - har kommentarer som "verdensklasse" og “fantastisk” været oppe om gengivelsen. Med rigtig godt udstyr, vel opstillet og godt parret, så kan disse kabler også virkelig komme til deres ret.

Som med så meget andet i den øverste klasse, kan ord næppe forklare, hvad der sker. Det er svært at beskrive den ekstra niveau af musikoplevelse, du får. Det er virkelig noget, som du selv skal opleve for at rigtig kunne forstå. Desuden handler det mere om, at i stedet for at lytte til specifikke detaljer, skal man lade musikken tale og føle den indvirkning den giver dig. Pludselig er alt bare meget mere interessant, spændende og smittende at lytte til. Sjovere og dejligere, mere følelsesmæssigt og åndeligt - og er det ikke det at musiklytning drejer sig om?

Hvis du er nysgerrig, anbefaler jeg, at du går til en Nordost demo, hvor Rune Skov eller Björn Bengtsson viser forskellene mellem de forskellige kabler. Jeg var selv på en netkabeldemo med Rune Skov fra Nordost for ikke så lang tid siden, og det forbavsede publikum fik virkelig en oplevelse, de ikke vil glemme. Der var rasende spændende! Det giver dig også en idé om, hvor langt man kan komme med kabler, hvilket giver dig bedre muligheder for at vælge den rigtige vej blandt det udstyr, der også er til at betale. For man behøver ikke gå hele vejen med en gang - det er også muligt at tage et lille skridt ad gangen...

  

Konklusion

Nordost V2 har været en stor fornøjelse at prøve. De har flyttet grænserne for, hvad jeg troede var muligt at få ud af lydkvaliteten i mit/mine anlæg. Men det er også ren overkursus. Priserne på disse kabler betyder, at de ikke er for andre end dem, der har et meget guldkantet anlæg og overskydende likviditet. Et stort overskud! Det er også kabler til dem, der har oplevet og levet med de forskellige trin i lydkvalitet og efterhånden kommet op på et niveau, hvor kun det bedste er godt nok.

For dem, der har midler, anlæg og erfaring til det, kan disse kabler være med til at løfte en allerede glimrende gengivelse endnu lidt længere op mod nirvana. Det er lydmæssigt helt fantastiske kabler, som jeg kan bare varmt kan anbefale. Jeg har simpelthen ikke nogen indvendinger overhovedet - bortset fra, at jeg ikke lige har midlerne her og nu. Tid til at spare op eller tale alvor med banken...

 

 

Nordost V2 kablar

Power 2m 42.000 kr.

Signal 1m 53.000 kr.

Højttaler 3m 104.000 kr.

www.sas-audio.dk

 

NOMONO