Thomas Sillesen, arrangøren af udstillingen himself, lavede en virkelig interessant demo, hvor folk helt enkelt fik forskellen mellem to Densen forforstærkere, Densen 250 og 275, at høre via et par Focal Scala Utopia og Densen B350+ monoblokke. Kilden var en grammofon, en Well Tempered Amadeus. På trods af, at det store rum havde visse problemer, hvis du var så uheldig at få en dårlig plads - det var mest bagest i rummet - havde folk absolut ingen problemer med at høre forskellen. Densens forforstærker 275 er fundamentalt set det samme grundapparat som 250, men er ifølge Thomas opgraderet på alle punkter. Der blev mere bid, en større opløsning og generelt (endnu) bedre kontrol over lydbilledet. Også her hørte vi De Nattergale, med denne gang var det Boogie Emma, fra en 20 år gammel plade, som Thomas havde fundet frem fra gemmerne. Selv De Nattergale kan fungere rigtig godt på et high-end anlæg.

 

 HiFi & Surround 2010 på Hotel Scandic, del 2

Af Sven Bilén, Lars Erik Steinick og Nis Jensen

Stueetagen på Hotel Scandic i det indre København har en del temmelig store konferencerum. Væggene mellem rummene er flytbare og lavet i imiteret træ, og der er tæpper på alle gulvene i "tre nuancer af grønt opkast", som hr. Steinick så rammende udtrykte det. Så derfor er vi nødt til at undskylde for nogen af de misfarvninger, der kan forekomme i nogle af vores billeder, men det var uden for vores kontrol. Personligt finder jeg farverne lettere deprimerende og bestemt ikke fremmende for fornøjelsen ved at lytte, og samtidigt er der en del af rummene, som ikke har naturligt lys - selv om dem der præsenterede billeder ikke klagede over dét! På den måde endte jeg med at siksakke mellem de rum, der havde vinduer og dem, der ikke havde havde det, for at få de interne solceller opladet indimellem. Det kan ikke nægtes, at det faktisk kan være trættende for hjernen at være på udstilling, og når man er træt kan det være at man får et helt forkert indtryk af det man hører.
På gangene var der forskellige firmaer, der havde udstillinger eller solgte ting og sager, f.eks. plader, og snakken gik i usædvanlig grad, men stemningen virkede helt i top. De fleste af de udstillere, der var med for første gang virkede meget glade for den positive atmosfære.

 

Henrik Høxbroe fra System Audio med de to nye topmodeller fra Primare, I 32 og CD32. Man skiftede mellem forskellige højttalere fra System Audio, Saxo 30, Aura 60 og Range Master. Her er det Aura 60 som er koblet til. En anden nyhed var Primares syv-kanals forstærker A30.7, som i lighed med I32 kører med deres egen såkaldte UFPD (Ultra Fast Power Device) klasse D moduler som forstærkning.

 

Hos HiFiCable var der mange spændende ting at se på; fra forstærkere til kabler, fødder og plader - og alt muligt derimellem. Der var hele tiden så meget gang i butikken, at det først lykkedes at få talt med dem sent søndag eftermiddag. At firmaet har et kæmpe udvalg, kunne ingen, der kom forbi deres stand være i tvivl om.

 

Peter Olesen fra MatrixMedia havde fået den utaknemmelige opgave at fylde et kæmpestort rum med lyd med et par Klipsch P3.9 højttalere. Han spillede BluRay via en Onkyo processor og forstærkeren var Electrocompaniets nye kraftværk Nemo. Vi så bl.a. noget fra en koncert med Pink, og når man tænker på hvor stort rummet var, gik det faktisk bedre end man ville have forventet. Men de højttalerne er faktisk i stand til at flytte rundt på en hel del luft!

 

Dynaudio Consequence er jo ikke ligefrem nogen lille højttaler. Det er til gengæld DM2/6, som står ved siden af, og den er også Dynaudios billigste højttaler - men den overrasker med en meget større lyd end udseendet giver indtryk af. Morten Nielsen brugte al den kraft, der var at hente i monoblokkene fra Macintosh til at fylde det kolossale rum med lyd, og Consequense havde ingen problemer der. Imponerende.

 

Udover at medbringe en del forskellige apparater fra bl.a. Herron, Unison Research, Amazon og PSB højttalere, havde High End Sound sat et anlæg sammen af en pladespiller fra Amazon, en cd-afspiller fra Playback Design og elektronik fra Lamm, som via ZenSati kabler drev et par Raidho C-3 højttalere. Et dyrt anlæg, javist, men kvaliteten kunne også høres. Jeg er ikke før stødt på cd-afspilleren fra Playback, men den virker yderst interessant...

 

High-Performance Audio havde to forskellige opsætninger som de skiftede mellem. Den ene, som vi ikke ser her, bestod af en Audio Research dac8 og Dsi200 som spillede på et sæt Wilson Audio Sophia III. Kilden var en macbook, som var forbundet til dac'en via USB. Her lægger Morten Eskildsen en plade i en Audio Research CD8, som via AR Reference 5 forforstærkeren og AR DS 450 effekttrinnet fødte et par Magico V2 højttalere. Kablerne var fra Nordost. V2'erne er unægtelig ret så interessante, og Morten spillede blandt andet en spændende skive med Pink Martini, en slags kosmopolitisk gruppe.

 

HiFi Freaks præsenterede en hel væg med Audiolab, blandt andet den nye 8200 cd/dac.

 

Surroundopsætningen med elektronik fra Sherwood er også HiFi Freaks'. Højttalerne er Focal Profile hele vejen rundt. Og hvis nogen skulle spørge, er det Avatar, der kører på skærmen.

 

Et kig ind i en Cat forforstærker. Hvem sagde noget med SMD? Det er Exotic/Välljud, der importerer denne klassiske skønhed.

 

Tro os eller lad være - men det lykkedes Medlyd og de andre firmaer, der var indblandet, at skabe en særdeles overbevisende lyd- og billedoplevelse med Procella højttalerne svævende højt oppe i luften.

 

Morten Sonne fra MatrixMedia spillede musik via Olive streameren med indbygget darddisk. Højttaleren var en Jamo 907, mens forstærkeren bare var en lille, billig Onkyo. Det var svært at overbevise folk om, at det var sandt - selv når de fik at se, at det faktisk vár den forstærker der var koblet til.

 

Vi slutter denne rundgang med et rigtig godt initiativ fra Hans Henrik Sannerud fra Dynamax. Han havde lavet to opsætninger med hver sin specielle klang-karakter, den ene bestående af cd og forforstærker fra Ayon og transistorbaserede monoblokke fra Macintosh med Ayon højttalere med keramiske elementer. Den anden bestod af cd og forforstærker fra Accuphase, rørbaserede monoblokke fra Ayon og nogle horn-højttalere med nogle store basenheder, som er meget lette at drive. To højttalere fra det samme firma til nogenlunde ens priser, men med helt forskellige karakterer og som appellerede til hver sin type af musik-elskere. Også elektronikken kostede nogenlunde det samme.

 

Vi (stort set hele redaktionen) hørte den samme musik og flere forskellige genrer på begge anlæg, og det gav umiddelbart anledning til en masse diskussion om klang-karakter og om, hvordan man oplever musik. Konklusionen må så blive, at man må blive mere og mere ydmyg jo mere man hører - og at kombinationen af forskellige apparater unægtelig kan betyde mere end det individuelle apparat i sig selv. Hvad er så rigtigt og hvad er forkert? Eller er der i virkeligheden noget som er rigtigt eller forkert? Man kan diskutere mange forskellige ting, men svaret er ikke altid det man tror er givet på forhånd. Men det, som lykkedes for Hans Henrik, var at få folk til at tage stilling til det de hørte. Og det er et meget vigtig trin i processen når man skal finde sit drømmeanlæg. Eller bare et anlæg i det hele taget.

At besøge HiFi & Surround 2010 har været en fornøjelse i det hele taget, specielt fordi vi fik diskuteret en hel masse hifi, billed- og lydkvalitet og ikke mindst musik. Vi glæder os allerede til næste år her på nomono.

 

 

 

RIAA'en fra Densen bliver strømfødt med lysdioder og solceller! En rigtig smart løsning, og lysdioderne har en længere levetid end selve apparatet.

 

Frits Dalmose fra System Audio med en prototype af den nye Primare MB1 "mediebox". Den kommer som indbygnings-modul til Primare I32 og som selvstændigt apparat og vil kunne streame stort set alt ud over at kunne spille DAB, DAB+ og FM. nomono har lagt billet ind på en så snart de er færdige. Spændende!

 

HiFi Freaks viste elektronik fra Audiolab og havde medbragt elektrostatiske høretelefoner fra Stax, som blev demonstreret uden for deres rum. Der var en del, der fik sig én på opleveren: "Hold da op - kan høretelefoner virkelig lyde sådan?"

 

Bagsiderne af de store surroundreceivere fra Onkyo er virkelig værd at studere. Findes der overhovedet kombinationsmuligheder, som ikke er med her? Det var JJ Elektronik, som havde apparaterne med og de fortalte samtidigt om deres showroom og reparationsværksted. JJ er et af de steder der er tilbage, hvor man stadig kan få sine apparater repareret.

 

Simple Hifi stillede op med elektronik fra Heed. Apparaterne er fysisk små men meget interessante - og til priser der forekommer overkommelige. Simple Hifi udstillede sammen med Amfora Musik, som havde masser af plader med.

 

Det var også Simple HiFi, der havde Duevel Planets højttalerne med - meget anderledes med enheder, der fyrer opad og kugler (planeter) som spreder lyden.

 

Hos Dynaudio var der blandt andet også Focus 220 II i en opsætning med elektronik fra Rega.

 

Bent Schæfer fra AudioSale medbraget kabler og stik fra Supra. Med overkommelige priser er det produkter der også virker. Næste gang du falder over en fasemåler fra Supra, så køb den - den bliver hurtigt uundværlig. Vi fandt også strømskinner fra Supra i flere forskellige rum - heriblandt hos nogen af de aller dyreste anlæg på hele udstillingen. Og de bliver brugt...

 

Ludwig Svanberg dristede sig til at spille Pantera på Magico højttalerne. Her savnede bassen måske noget kraft, men rummet var meget stort, og det var godt forsøgt. Til gengæld lød Boz Scaggs virkelig helstøbt.

 

En moderne R2D2 og hans brødre? Nej, det er såmænd et basmodul og satelliter fra franske Focal.

 

BOWA havde vi ikke truffet før. Firmaet distribuerer blandt andet Aurum Cantus og Vibe højttalere i Danmark sammen med Trends Audio og australske TMC kabler. Her er det Soundright kabler der bliver studeret, et mærke under kinesiske Xindak, hvis elektronik de også havde med.

 

Fremtiden er den vej! Henrik Peulicke fra Medlyd demonstrerede sammen med RoomAV og HiFi Huset projektorer fra SIM2, forstærkere, processorer og rumkorrektion fra AVA og filmlærred fra Da-lite med højttalere fra Procella og den helt nye Oppo BluRay-afspiller blandt meget andet. Vi var med til en fremvisning for pressen, hvor repræsentanter for de forskellige firmaer fortalte om deres produkter. Richard Stoeger fra AVA fortalte blandt andet om den Cinema Rhapsody der blev brugt og demonstrede den usædvanligt effektive Trinnov tredimensionelle rumkorrektion ved at løfte centerkanalen op til en placering midt på lærredet - og bagefter vride den 90 grader rundt i rummet. Sygt, måske, men det var rasende illustrativt. Både lyd og billede var helt enkelt i en klasse for sig, hvor hidtil usete detaljer viste sig på lærredet.

 

Det var første gang Medlyd/Bigture kunne præsentere Procella Audio i Danmark. Højttalerne vinder måske ikke nogen skønhedskonkurrencer, men folk var helt tydeligt imponerede når de kom ud fra rummet. Hen på eftermiddagen om søndagen kom Anders Uggelberg, som har været med til at grundlægge Procella, hen til mig og bad mig om at prøve at høre en gang igen - for nu havde de fået bedre styr på lyden. Ikke at jeg havde beklaget mig - tværtimod - men Anders havde rent faktisk ret: Det var blevet endnu bedre...

 

Den kolossale aktive højttaler fra tyske Surrountech i ZenSati rummet kunne både spille voldsomt dynamisk og voldsomt højt. Alle elementer spiller faktisk fuldtone og har hver sin forstærker. Med keramiske elementer og en diskant af diamant var der garanti for en renhed i særklasse, og det får ofte en til at spille højt. Vor gode ven Kurt Lassen målte 102 dB i rummet om lørdagen; om søndagen, da jeg kom forbi kunne jeg ike målere mere end 98. Men Mark Johansen fra ZenSat fortalte at han havde fået bedre styr på akustikken og rummet slugte ikke bassen på samme måde som den gjorde om lørdagen - hvorfor han kunne spille lidt lavere... Musikken blev leveret af Trentlabs nye cd-transport og dac via en Hegel forforstærker direkte ud til højttalerne gennem aneseelige længder ZenSati kabler.

 

Billedet med nogle gæster viser lidt bedre, hvor stor Surrountec højttaleren egentlig er. Og så må vi ikke glemme at fortælle, at kablerne i højttalerne også er fra ZenSati, men i gold-versionen.

 

Det første man mødte på udstillingen - man gik nærmest lige ind i det - var de tre store pavilloner fra Quality Screens med deres lærreder - og så var stemningen lissom lagt fra starten. Men det er jo helt fint, at man får en god oplevelse helt fra begyndelsen.

 

NOMONO